Tips & Tricks

Water

i-LEXIT!® is gevoelig voor concurrentie van planten in de nabije omgeving met betrekking tot water- en voedselopname uit de bodem. Daarom is het belangrijk om de i-LEXIT!® twee keer per week voldoende water te geven, in plaats van elke dag een beetje. Op die manier kan de bodem tussentijds opdrogen en krijgen de wortels lucht. Langdurig en te veel water geven zal echter leiden tot afsterven en verrotting van de wortels en uiteindelijk ook de plant.

Aanplanten

Potplanten: Haal de pot van de planten, maak de wortels los en dompel deze onder in een emmer water zodat het water goed opgezogen kan worden.

Kluitplanten: Deze mogen met kluitdoek geplant worden. Het beste zou zijn om deze te verwijderen zodat wortels beter kunnen verspreiden. Let er goed op dat de plantdiepte zodanig is dat de kluit ongeveer op niveau van het maaiveld is. Om een dichte haag te vormen, dienen de planten dicht bij elkaar geplant te worden.

TIP: De i-LEXIT!® houdt niet van verharding (dolemiet) tegen de takken. Het is aan te raden om steeds open grond te houden onder de plant (zoals de bomen in de straat) waardoor water en voeding tot bij de wortels kan komen.

Bekijk ook nog even het stukje over het plantgat! De plant moet geplant worden in Rhododendron aarde 

Gezondheid

Onze planten worden op een natuurlijke manier gekweekt en voorzien in hun eigen bescherming. Daardoor zijn er geen specifieke ziektes die voor aantasting kunnen zorgen.

Periode

De beste periode voor het aanplanten van kluitplanten is van einde september tot medio mei. Potplanten kun je gedurende het jaar doorplanten. Het is alleen belangrijk om niet te planten op vorstdagen.

Snoeien

i-LEXIT!® is prima te snoeien tot haag, bol, blok, piramide- of fantasievorm. Eind mei/begin juni en eind augustus/begin september heeft de plant een snoeibeurt nodig. Bij de eerste beurt mag iets dieper gesnoeid worden (niet enkel de nieuwe scheuten, maar ook een deel van het volgroeide bladerdek, dit om te verjongen). Bij de tweede beurt (einde augustus) moet je enkel oppervlakkig snoeien (alleen het nieuw uitgeschoten materiaal). Door tweemaal te snoeien, blijft de plant zich goed vertakken en hou je de snoeivorm mooi strak. Snoei bij voorkeur nooit op heel warme dagen.

Plantgat

Het plantgat kun je optimaliseren door de grond losser te maken tot een diepte van 50 cm. Voeg Rhododendron aarde toe aan het plantgat. Een aangepaste bodem zal de beworteling van de i-LEXIT!® bevorderen.

Voeding

Een jaar na aanplanting is het essentieel om voeding bij te geven. Het is aan te raden om dit jaarlijks één keer begin april en één keer eind juni te doen. Het beste is om de voeding aan de onderkant rondom de plant te strooien. Meststof die op de bladeren blijft liggen, kan namelijk leiden tot verbranding van het blad. Wij geven de voorkeur aan organische (langdurige) meststoffen aangezien deze een trage en dus langdurige werking hebben, zodat de voeding geleidelijk aan de bodem wordt vrijgegeven. Deze zijn ook beter voor de natuur en zorgen voor een optimaal bodemleven, wat heel belangrijk is voor een jarenlange vaste standplaats van de planten.

Standplaats

In de zon voelt deze plant zich het beste, maar i-LEXIT!® kan ook perfect in halfschaduw.

Download alles nog eens in pdf formaat